Mamy przedświąteczny okres, więc postanowiłem zrobić
smakowitą potreningową przekąskę, która jednocześnie wpisuje się w ten piękny
czas. Chciałem, żeby to było coś co można szybko i łatwo przygotować – wybór padł na
makowiec a’la tarta.
Składniki
Ciasto:
1,5 szklanki mąki razowej (może być zwykła)
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki masła
A na ciasto:
masa makowa z puszki ok. 600g
owoce suszone: rodzynki, żurawina, morele, śliwki
orzechy wg uznania
Przygotowanie
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i jajko. Masło i miód rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Po rozpuszczeniu łączymy z pozostałymi składnikami aż do uformowania ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go tłuszczem, formujemy ciasto na dnie blachy, tak żeby boki miały ok. 1 cm w górę.
Masę makową łączymy z siekanymi owocami i orzechami. Wykładamy na uformowane ciasto.
Całość pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 180 st.C.
1,5 szklanki mąki razowej (może być zwykła)
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki masła
A na ciasto:
masa makowa z puszki ok. 600g
owoce suszone: rodzynki, żurawina, morele, śliwki
orzechy wg uznania
Przygotowanie
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i jajko. Masło i miód rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Po rozpuszczeniu łączymy z pozostałymi składnikami aż do uformowania ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go tłuszczem, formujemy ciasto na dnie blachy, tak żeby boki miały ok. 1 cm w górę.
Masę makową łączymy z siekanymi owocami i orzechami. Wykładamy na uformowane ciasto.
Całość pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz