Dzisiaj przepis na wyjątkowe muffiny, które nie tylko świetnie smakują, ale nadają się też jako przekąska po treningu dla łasuchów.
Banany idealnie komponują się z czekoladą, dodatkowo orzechy nadają naszym muffinom nieco wyrafinowania.
Osoby szczególnie dbające o linię mogą zredukować ilość cukru lub użyć mąki razowej.
Do dzieła!
Czego potrzebujemy (na 15 muffinek):
- szklanka mąki
- szklanka płatków owsianych (Górskie)
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao (prawdziwe, a nie Puchatek!)
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 100g czekolady gorzkiej, posiekanej (może być mleczna)
- 100g siekanych orzechów włoskich (lub innych które lubicie)
Powstałą masą napełniamy foremki blachy do muffinek do 3/4 wysokości. Na zdjęciu widać, że użyłem papilotów do muffinek, nie był to najlepszy pomysł, bo trudno było je potem ściągnąć, następne muffiny które robiłem bez papilotów łatwo odchodziły od blachy i się nie przypaliły.
Muffiny pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni (wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika!). Wyciągamy, gdy blacha nieco ostygnie.
Smacznego!
PS. Podziękowania dla Karoliny i Norberta za odkrycie tego przepisu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz