czwartek, 21 listopada 2013

Muffiny bananowo - czekoladowe




Dzisiaj przepis na wyjątkowe muffiny, które nie tylko świetnie smakują, ale nadają się też jako przekąska po treningu dla łasuchów.

Banany idealnie komponują się z czekoladą, dodatkowo orzechy nadają naszym muffinom nieco wyrafinowania.
Osoby szczególnie dbające o linię mogą zredukować ilość cukru lub użyć mąki razowej.

Do dzieła!



Czego potrzebujemy (na 15 muffinek):
  • szklanka mąki
  • szklanka płatków owsianych (Górskie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao (prawdziwe, a nie Puchatek!)
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 100g czekolady gorzkiej, posiekanej (może być mleczna)
  • 100g siekanych orzechów włoskich (lub innych które lubicie)
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, płatki, kakao, cukier, proszek do pieczenia. W drugim łączymy składniki mokre: mleko, olej, jajko, rozgniecione banany (np. widelcem). Następnie łączymy razem wszystkie składniki, na koniec dodajemy orzechy i siekaną czekoladę.
Powstałą masą napełniamy foremki blachy do muffinek do 3/4 wysokości. Na zdjęciu widać, że użyłem papilotów do muffinek, nie był to najlepszy pomysł, bo trudno było je potem ściągnąć, następne muffiny które robiłem bez papilotów łatwo odchodziły od blachy i się nie przypaliły.
Muffiny pieczemy ok. 25 minut w temp. 190 stopni (wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika!). Wyciągamy, gdy blacha nieco ostygnie.

Smacznego!

PS. Podziękowania dla Karoliny i Norberta za odkrycie tego przepisu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz